Klantgericht werken is niet alleen

een sales strategie,

het is ook een wijze van denken

over hoe je wilt ondernemen.

Werk je omdat het moet?

Of werk je met passie?

flabberguest probeert die passie op te roepen, te versterken of terug te vinden. 

moestuintje, ah, rotterdam, schieblock, ambassadeur, customer journey, klantreis, workshop, flabberguest

waarom en hoe

Wie kent het niet? Je hebt een afspraak op woensdag met de loodgieter tussen 08:00 en 18:00. Aan het einde van de dag is de loodgieter nog niet geweest en je belt het bedrijf op. “ja hij is geweest maar u was niet thuis” Pardon? Daarnaast wordt u ook nog eens niet netjes aan de telefoon te woord gestaan. Of u zit een half uur te wachten voordat u in een restaurant geholpen wordt terwijl het helemaal niet zo druk is. De dame achter de kassa zit ronduit te bellen om het weekend te bespreken met  een vriendin… Hallo??

 

Vaak is de gedachte: Ik kom hier nooit meer! U doet uw beklag tegen uw vrienden en familie. Vroeger gebeurde dit in een beperkt aantal op een verjaardag met kaas en worst. Met social media is dit bereik minimaal vertienvoudigd. Daarnaast bestaan er steeds meer beoordelingssites die vaak eerst geraadpleegd worden voordat men iets koopt of reserveert. Denk aan Iens of Booking. Eén negatieve “tweet” en uw bedrijf kan serieuze imagoschade oplopen.

 

Tegenwoordig kan een bedrijf het zich niet meer permitteren om zich onbeschoft te gedragen, slechte service te bieden of afspraken niet na te komen. De wereld komt hier razendsnel achter. En terecht!  De klant is koning en geeft in veel gevallen een bestaansrecht aan een bedrijf. Toch gaat het nog veel vaker mis dan dat het goed gaat.

Ten eerste gelooft flabberguest in de passie van de mens en denkt dat eigenaren en bedrijven over het algemeen het beste voor hebben met hen klanten en daarmee ook hen bedrijf. Dus in plaats om er voor te kiezen om “slechte” bedrijven aan de schandpaal te nagelen, kiest flabberguest ervoor om deze (en ‘betere’ ) bedrijven te helpen om hen passie terug te vinden en meer klantgericht te werken.

Ten tweede hoopt flabberguest een stukje vriendelijkheid naar de steeds meer verharde maatschappij terug te brengen. Een vriendelijk gezicht creëert een vriendelijk gezicht, minder frustratie door bedrijven maakt minder mensen gefrustreerd en ook zeker niet onbelangrijk een tevreden werknemer/gever is gelukkiger. Bovendien is in de maatschappij iedereen klant of werknemer.

Een tevreden klant levert 8 klanten op en een ontevreden klant kost 15 klanten. 

Tel zelf maar op hoeveel mensen u op een verjaardag vertelde over die slechte ervaring bij een winkel/telecom bedrijf/cafe/etc. en doet dat nog een keer maal 'social media' .

flabberguest trekt het zelfs nog een stuk verder om te zorgen dat je tevreden klant niet omslaat naar een ontevreden klant zul je de klant tot ambassadeur moeten omtoveren. 

zie beneden hoe.

hoe

Eerst luisteren dan praten

Geen voorgekauwde oplossingen, maar luisteren.

Luisteren naar de ondernemer, naar werknemer en uiteraard naar de klant.

De ondernemer stopt zijn hart, ziel en alles wat hij nog meer heeft in zijn bedrijf. Wat wil hij bereiken? Heeft hij dit bereikt? Wat gaat er goed/fout? Weet hij wat zijn klanten vinden of ervaren?

De werknemers zijn de oren van een bedrijf. Zij staan vaak in direct contact met de klanten en zijn in veel gevallen het eerste aanspreekpunt. Zij kunnen de klachten/ complimenten ver voordat onderzoeken worden gedaan, al zien aankomen.

Daarnaast hoe tevreden is de werknemer zelf over zijn werk of bedrijf? Een werknemer die achter zijn product of bedrijf staat is de beste werknemer die u kunt hebben en fungeert als een ambassadeur.

De klant! Niks zo wispelturig als de klant. Vandaag wil hij dit en morgen wil hij dat. Maar belangrijker: de klant heeft een verwachting van een bedrijf. Voldoet het bedrijf hieraan? En ook hier, nog belangrijker: overtreft het bedrijf de verwachting?

Win-win-win

Er moet altijd gestreefd worden naar een situatie die goed uitpakt voor klant, werkgever en werknemers: De klant is koning maar het moet wel haalbaar en werkbaar zijn.

Bovendien moet er ook nog steeds een boterham verdiend worden.

 

Een blije werknemer is een blije klant.                        win

Een blije klant is een blije werkgever.                          win

Een blije werkgever is een blije werknemer.              win

Structurele oplossingen

flabberguest gelooft in structurele verbeteringen in het klantcontact aan te brengen. Niet een eenmalige injectie van vreugde. Dit levert niks op voor de toekomst. Eén keer een leuk cadeautje geven is doorzichtig en de klant heeft dit door.  Oprecht geloof in een klantgerichte organisatie levert echt loyale klanten op.